Migratie NVR-EVR

Het Europees Voertuigregister (EVR) is het nieuwe spoorvoertuigregistratiesysteem voor EU-lidstaten dat de huidige Nationale Voertuigregisters (NVR's) vervangt. Volgens Uitvoeringsbesluit (EU) 2018/1614 van de Commissie (EVR-besluit) moeten bestaande voertuigregistraties die in de NVR's zijn geregistreerd, worden overgebracht naar het EVR. De DVIS, als Belgische registratieautoriteit, en het Spoorwegbureau van de Europese Unie (ERA) streven ernaar om begin 2023 de huidige Belgische NVR-database naar het EVR te migreren.

NVR

Wat betekent dit proces voor u als gebruiker van het kentekenregister?

  1. Bestaande formulieren zoals momenteel beschikbaar op onze website zullen niet meer gebruikt worden in het EVR; 
  2. De DVIS kan nog tot 21 december 2022 aanvragen met betrekking tot de NVR (toegang, registratie, wijziging, schrapping) aanvaarden. In de periode van 22 december 2022 tot en met 11 januari 2023 kunnen geen aanvragen met betrekking tot de NVR of EVR (toegang, registratie, wijziging, verwijdering) worden ingediend;
  3. Het digitale EVR-portaal (https://evr.era.europa.eu) met het Belgisch voertuigregister zal beschikbaar zijn vanaf 12 januari 2023. In het EVR beheert de DVIS enkel de voertuigen geregistreerd met landcode "88";
  4. De belangrijkste data om te onthouden zijn: 
    - de NVR is beschikbaar tot 21 december 2022; 
    - De DVIS aanvaardt nieuwe aanvragen voor het NVR tot 21 december 2022; 
    - Van 22 december 2022 tot en met 11 januari 2023 is geen aanvraag met betrekking tot NVR of EVR mogelijk; 
    Vanaf 12 januari 2023 kunnen aanvragen met betrekking tot het EVR (toegang, registratie, wijziging, schrapping) worden ingediend via de EVR; 
  5. De DVIS zal op het huidige NVR-portaal ook informatie verstrekken over de tijdelijke buitendienststelling (buiten dienstperiode).

Details van het EVR worden beschreven op https://www.era.europa.eu/registers/evr. Een handleiding voor een aanvraag in het EVR is te vinden via de genoemde link; zie “EVR-RICHTLIJNEN – toepassingsgids”. 

Aanvragen van een organisatiecode voor EVR

Om een ​​EVR-account aan te vragen, heeft u een organisatiecode van uw organisatie nodig. Een organisatiecode is een unieke identificatiecode, bestaande uit vier alfanumerieke tekens, die door ERA aan een organisatie is toegewezen. Indien uw bedrijf nog geen organisatiecode heeft, kunt u deze aanvragen via het digitale formulier in het Organization Code Register (OCR) op https://www.era.europa.eu/registers/ocr_en.

EVR-account aanvragen (vanaf 12/01/2023)

De gebruikers van het EVR zijn dezelfde als voor het NVR, namelijk de aanvrager, de NSA, het ERA, de houder, het ECM, de eigenaar, de spoorwegonderneming, de infrastructuurbeheerder, het onderzoeksorgaan en andere door de NSA gemachtigde legitieme gebruikers of erkend door ERA. Deze organisaties kunnen toegang vragen tot het EVR.

Uw organisatie, als een van de potentiële gebruikers van de EVR, heeft een inlogaccount nodig om gebruik te kunnen maken van het digitale portaal. Vanaf 12/01/2023 kunt u een nieuw EVR-account aanvragen via het digitale portaal op https://evr.era.europa.eu , klik op "Een EVR-account aanvragen".

Uw aanvraag wordt beoordeeld en de benodigde accounts worden aangemaakt.

Recente Berichten